VPN vs. SDP vs. ZTNA: Which is the Best Security Solution?

Bent u op zoek naar een uitgebreidere netwerkbeveiligingsoplossing? Laten we het verschil tussen VPN, SDP en ZTNA begrijpen.

VPN’s (Digital Personal Networks) helpen bedrijven al meer dan 25 jaar met veilige toegang voor het koppelen van vestigingen, externe medewerkers en derde partijen. De netwerk- en communicatievereisten veranderen echter voortdurend en geavanceerde cyberbeveiligingsbedreigingen komen steeds vaker voor.

Bovendien blijkt uit onderzoek dat 55 procent van de bedrijven nu werknemers heeft die vaak op afstand werken, dat 50 procent van de bedrijfsgegevens in de cloud wordt opgeslagen en dat gevaren zich internet zo vaak binnen de perimeter bevinden als daarbuiten. Als gevolg hiervan beginnen VPN’s hun leeftijd te tonen, omdat ze de veiligheidsproblemen in het nieuwe landschap niet adequaat aanpakken.

Uw huidige VPN-provider is mogelijk niet in staat zijn technologie te moderniseren om zich aan te passen aan de veiligheidsrisico’s waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd. Dit is waar Software program Outlined Perimeters (SDP) en Zero Belief Networks Entry (ZTNA) in beeld komen. Dit zijn vergelijkbare benaderingen als VPN’s, maar innovatievere, striktere en uitgebreidere netwerkbeveiligingsoplossingen.

Wat zijn VPN, SDP en ZTNA?

Laten we ze begrijpen!

Virtuele particuliere netwerken (VPN’s)

VPN verwijst naar een netwerkverbinding gebaseerd op virtueel beveiligde tunnels tussen punten die gebruikers op openbare netwerken beschermen. VPN’s authenticeren gebruikers van buiten het netwerk voordat ze naar binnen worden getunneld. Alleen gebruikers die bij de VPN zijn ingelogd, kunnen property zien en openen en inzicht krijgen in de netwerkactiviteit.

Stel dat u een VPN gebruikt om op web te surfen. In dat geval kunnen uw ISP (Web Service Supplier) en andere derde partijen niet controleren welke web sites u bezoekt en welke gegevens u verzendt en ontvangt, omdat de VPN-server de bron van uw gegevens wordt. Het codeert uw internetverkeer en verbergt uw on-line identiteit in realtime. Op dezelfde manier kunnen cybercriminelen uw internetverkeer niet kapen om uw persoonlijke gegevens te stelen.

VPN’s hebben echter verschillende nadelen. Cloud computing en Software program-as-a-Service (SaaS) werden bijvoorbeeld niet gebruikt toen de oude VPN werd uitgevonden. Toen VPN’s werden ontwikkeld, bewaarden de meeste bedrijven hun gegevens op interne bedrijfsnetwerken. En werken op afstand was in deze tijd ongebruikelijk.

Nadelen van VPN

Hier zijn enkele nadelen van VPN’s die ze vandaag de dag onveilig en lastig maken voor organisaties:

Open poorten: VPN-concentrators (de netwerkapparatuur die de VPN-verbindingen verzorgt) vertrouwen op open poorten om VPN-verbindingen tot stand te brengen. Het probleem is dat cybercriminelen zich vaak richten op open poorten en deze gebruiken om toegang te krijgen tot netwerken.

Toegang op netwerkniveau: Zodra een VPN gebruikers authenticeert en hen binnenlaat in het netwerk, hebben ze onbeperkte toegang, waardoor het netwerk wordt blootgesteld aan bedreigingen. Deze ontwerpfout maakt de gegevens, applicaties en intellectuele eigendom van een bedrijf kwetsbaar voor aanvallen.

Onvoldoende autorisatie: In tegenstelling tot SDP en ZTNA vereisen VPN’s geen identificatie voor zowel gebruikers als apparaten die toegang proberen te krijgen tot een netwerk. En omdat gebruikers altijd slechte wachtwoordpraktijken hanteren en niet te vergeten de miljoenen gestolen gebruikersgegevens die op het darkish net te koop zijn, kunnen hackers tweefactorauthenticatiecodes op uw on-line accounts onderscheppen en omzeilen.

Kwetsbaarheden in software program: Er is ontdekt dat veel populaire VPN-systemen softwareproblemen bevatten die fraudeurs in de loop van de tijd hebben kunnen misbruiken. Cybercriminelen zoeken naar ongepatchte VPN-software, omdat deze bedrijven kwetsbaar maakt voor aanvallen. Dit geldt voor VPN-gebruikers die hun software program niet hebben bijgewerkt, zelfs niet als leveranciers onmiddellijk patches aanbieden.

Ineffectieve prestaties: VPN-concentrators kunnen knelpunten veroorzaken, wat resulteert in trage prestaties, overmatige latentie en een algehele slechte ervaring voor de gebruiker.

Ongemakkelijk: Het opzetten van VPN’s is een dure en tijdrovende process die veel inspanning vergt van het beveiligingsteam en de gebruikers. Bovendien zijn VPN’s geen veilige netwerkbeveiligingsoplossing vanwege de typische technologische kwetsbaarheden die het aanvalsoppervlak vergroten.

Softwaregedefinieerde perimeter (SDP)

SDP, ook wel een ‘Black Cloud’ genoemd, is een computerbeveiligingsaanpak die ervoor zorgt dat de met web verbonden infrastructuur, zoals servers, routers en andere bedrijfsmiddelen, niet zichtbaar is voor externe partijen en aanvallers, zowel op locatie als in de cloud. .

SDP controleert de toegang tot de netwerkbronnen van organisaties op foundation van een identiteitsauthenticatiebenadering. SDP’s authenticeren de identiteit van zowel het apparaat als de gebruiker door eerst de standing van het apparaat te beoordelen en de identiteit van de gebruiker te verifiëren. Een geverifieerde gebruiker krijgt een gecodeerde netwerkverbinding, waartoe geen enkele andere gebruiker of server toegang heeft. Dit netwerk omvat ook alleen die diensten waartoe de gebruiker toegang heeft gekregen.

Dit betekent dat alleen geautoriseerde gebruikers de bedrijfsmiddelen van buitenaf kunnen zien en er toegang toe hebben, maar niemand anders. Dit onderscheidt SDP van VPN’s, die beperkingen opleggen aan gebruikersrechten en tegelijkertijd onbeperkte netwerktoegang toestaan.

Zero Belief-netwerktoegang (ZTNA)

De ZTNA-beveiligingsoplossing maakt veilige toegang op afstand tot applicaties en diensten mogelijk op foundation van toegangscontroleregels.

Met andere woorden, ZTNA vertrouwt geen enkele gebruiker of apparaat en beperkt de toegang tot netwerkbronnen, zelfs als de gebruiker eerder toegang heeft gehad tot dezelfde bronnen.

ZTNA zorgt ervoor dat elke persoon en elk beheerd apparaat dat probeert toegang te krijgen tot bronnen op een zero-trust netwerk een strak identiteitsverificatie- en authenticatieproces ondergaat, ongeacht of ze zich binnen of buiten de netwerkperimeter bevinden.

Zodra ZTNA toegang heeft tot stand gebracht en de gebruiker heeft gevalideerd, verleent het systeem de gebruiker toegang tot de applicatie through een veilig, gecodeerd kanaal. Dit voegt een additional beveiligingslaag toe aan zakelijke apps en providers door IP-adressen te verbergen die anders zichtbaar zouden zijn voor het publiek.

Een van de leiders in de ZTNA-oplossing is Perimeter 81.

SDP versus VPN

SDP’s zijn veiliger omdat SDP’s, in tegenstelling tot VPN’s, waarmee alle verbonden gebruikers toegang hebben tot het hele netwerk, gebruikers in staat stellen hun privénetwerkverbinding te hebben. Gebruikers hebben alleen toegang tot bedrijfsmiddelen die aan hen zijn toegewezen.

SDP’s kunnen ook beter beheersbaar zijn dan VPN’s, vooral als interne gebruikers meerdere toegangsniveaus nodig hebben. Het gebruik van VPN’s om verschillende niveaus van netwerktoegang te beheren vereist de inzet van talrijke VPN-clients. Met SPD is er niet één shopper waarmee iedereen die dezelfde bronnen gebruikt, verbinding maakt; in plaats daarvan heeft elke gebruiker zijn eigen netwerkverbinding. Het is bijna alsof iedereen zijn eigen persoonlijke virtuele particuliere netwerk (VPN) heeft.

Bovendien valideren SDP’s zowel apparaten als gebruikers voordat ze toegang krijgen tot het netwerk, waardoor het voor een aanvaller aanzienlijk moeilijker wordt om toegang te krijgen tot het systeem met alleen gestolen inloggegevens.

SDP’s en VPN’s onderscheiden zich door een aantal andere essentiële kenmerken:

  • SDP’s worden niet beperkt door geografie of infrastructuur. Dit betekent dat SPD kan worden gebruikt om zowel de lokale infrastructuur als de cloudinfrastructuur te beveiligen, omdat ze op software program zijn gebaseerd in plaats van op {hardware}.
  • Multi-cloud- en hybride cloud-installaties kunnen ook eenvoudig worden geïntegreerd met SDP’s.
  • SDP’s kunnen gebruikers overal met elkaar verbinden; ze hoeven zich niet binnen de fysieke netwerkgrens van een bedrijf te bevinden. Dit betekent dat SDP’s nuttiger zijn bij het beheren van groups op afstand.

VPN versus ZTNA

In tegenstelling tot VPN’s, die elke gebruiker en elk apparaat binnen het netwerk vertrouwen en volledige toegang bieden tot het LAN (Native Space Community), werkt een Zero Belief-ontwerp volgens het principe dat geen enkele gebruiker, pc of netwerk, binnen of buiten de perimeter, kan worden geblokkeerd. vertrouwd – standaard.

Zero Belief-beveiliging zorgt ervoor dat iedereen die probeert toegang te krijgen tot netwerkbronnen wordt geverifieerd en dat de gebruiker alleen toegang heeft tot die providers die daarvoor expliciet zijn geautoriseerd. ZTNA onderzoekt de houding, de authenticatiestatus en de gebruikerslocatie van het apparaat om het vertrouwen vóór authenticatie te garanderen.

Dit misplaced een typisch VPN-probleem op waarbij BYOD (carry your individual gadget) externe gebruikers dezelfde mate van toegang krijgen als gebruikers in een bedrijfskantoor, hoewel ze vaak minder beveiligingsbeperkingen hebben.

Een ander verschil is dat, hoewel een klassieke VPN-netwerkbeveiliging toegang van buiten het netwerk kan voorkomen, ze standaard zijn ontworpen om gebruikers binnen het netwerk te vertrouwen. Ze verlenen gebruikers toegang tot alle netwerkmiddelen. Het probleem met deze strategie is dat zodra een aanvaller toegang krijgt tot het netwerk, hij volledige controle heeft over alles daarbinnen.

Een zero-trust netwerk stelt beveiligingsteams ook in staat locatie- of apparaatspecifiek toegangscontrolebeleid in te stellen om te voorkomen dat niet-gepatchte of kwetsbare apparaten verbinding maken met de netwerkdiensten van het bedrijf.

Samenvattend heeft ZTNA veel voordelen ten opzichte van VPN:

  • Veiliger – ZTNA creëert een onzichtbaarheidsmantel rond gebruikers en applicaties.
  • Alleen toegewezen cloudgebaseerde en interne servergebaseerde bedrijfsbronnen zijn beschikbaar voor zowel externe medewerkers als gebruikers op locatie.
  • Eenvoudiger in gebruik – ZTNA is vanaf de foundation opgebouwd voor het hedendaagse netwerkbeveiligingslandschap, met uitstekende prestaties en eenvoudige integratie in gedachten.
  • Betere prestaties – cloudgebaseerde ZTNA-oplossingen zorgen voor enough authenticatie van zowel de gebruiker als het apparaat, waardoor de beveiligingsproblemen die VPN’s veroorzaken worden geëlimineerd.
  • Schaalbaarheid is eenvoudiger – ZTNA is een cloudgebaseerd platform dat eenvoudig te schalen is en geen apparatuur vereist.

SDP versus ZTNA

SDP (Software program Outlined Perimeters) en ZTNA (Zero Belief Networks Entry) gebruiken beide het idea van een donkere cloud om te voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers en apparaten applicaties en providers bekijken waartoe ze geen toegang hebben.

ZTNA en SDP geven gebruikers alleen toegang tot de specifieke bronnen die ze nodig hebben, wat het risico op laterale verplaatsing aanzienlijk verkleint, wat anders mogelijk zou zijn met VPN’s, vooral als een gecompromitteerd eindpunt of inloggegevens het scannen en draaien naar andere diensten mogelijk zou maken.

SDP’s maken standaard gebruik van een zero-trust-architectuur, wat betekent dat toegang wordt onthouden tenzij een gebruiker zijn identiteit op bevredigende wijze kan verifiëren.

Integratie van uw huidige VPN met SDP en ZTNA

Volgens een current onderzoek van NetMotion onder 750 IT-managers zijn VPN’s nog steeds de populairste beveiligingstechnologie voor cloudtoegang. Ruim 54 procent van de bedrijven gebruikte in 2020 VPN’s om veilige toegang op afstand te bieden, vergeleken met 15 procent die ZTNA- en SDP-oplossingen gebruikte.

Grafiek die laat zien hoe organisaties VPN versus SDP versus ZTNA gebruiken

Uit een ander onderzoek van het bedrijf blijkt dat 45 procent van de bedrijven van plan is om nog minstens drie jaar VPN’s te gebruiken.

Maar om een ​​uitgebreidere en veiligere netwerkverbinding tussen gebruikers en apparaten te creëren, kunt u SDP en ZTNA integreren met uw huidige VPN. Met behulp van deze instruments voor beveiligingsoplossingen kan het beveiligingsteam heel eenvoudig de toegang aanpassen en automatiseren op foundation van de rollen en behoeften van een medewerker binnen de organisatie.

En de toegang tot gevoelige gegevens en apps kan veilig worden gehouden en tegelijkertijd naadloos en onopvallend blijven, ongeacht of werknemers zich op locatie of in de cloud bevinden.

Laatste woorden 👨‍🏫

Terwijl netwerk-, IT- en beveiligingsteams samenwerken om de aanvalsservice te minimaliseren en bedreigingen in hun organisaties te voorkomen, zullen velen ontdekken dat investeren in een SDP- of ZTNA-oplossing en deze integreren met hun huidige VPN de meest logische oplossing is.

Ze zullen ook ontdekken dat deze beveiligingsveranderingen niet snel, ontwrichtend of duur hoeven te zijn. Maar ze kunnen en moeten behoorlijk effectief zijn.

Rate this post
Leave a Comment