7 Best Self-Hosted Wiki Solutions for Small to Enterprise

Volg jij nog steeds het ‘boekje’ als het gaat om het leren van iets nieuws?

Ik wel!

En ik weet zeker dat velen van jullie het daarmee eens zullen zijn.

In het tijdperk van smartphones, video’s en audio kan niemand het bestaan ​​van boeken ontkennen. Ze zijn ook met ons mee geëvolueerd en zijn digitaal beschikbaar geworden in de vorm van eBooks, kennisbank, productdocumentatie en meer.

Ik wed dat niemand populaire wiki’s zoals Wikipedia!

Velen van jullie hopen informatie te vinden over je favoriete voetballer, popzanger, technologieën en andere gebieden.

Weet u dat Wikipedia momenteel meer dan 50 miljoen pagina’s in 314 talen heeft?

Nu weet je het!

Bent u geïnteresseerd in het maken van een web site zoals Wikipedia of een kennisbank die uw klanten informatie geeft over uw producten?

Gelukkig gaat dit artikel precies daarover!

Hier zal ik het hebben over wat wikisoftware is, hoe het je kan helpen, en vervolgens enkele zelfgehoste oplossingen ervoor.

Wat is wikisoftware?

Wiki-software is de softwareoplossing die u kunt gebruiken om inhoud te creëren, delen en bewerken, en samen te werken en deze effectief te organiseren.

U kunt het eenvoudig op een server installeren en als webapp uitvoeren. Alle inhoud die in deze omgeving wordt gemaakt, wordt doorgaans opgeslagen in een efficiënte database. De software program kan ook een wiki-engine worden genoemd.

Bedrijven hebben wikisoftware nodig om een ​​kennisbank en productdocumentatie te creëren waarmee gebruikers de informatie kunnen krijgen die ze nodig hebben over uw product en dienst. Het wordt een handleiding voor nieuwelingen en nieuwe gebruikers wier vragen gemakkelijk in het doc kunnen worden beantwoord.

Gebruiksscenario’s van wikisoftware

 • Om de kennis en instructies voor uw producten/diensten op te slaan en te delen.
 • Interne wiki voor teamsamenwerking
 • Klaslokaalwiki voor docenten die cursusmateriaal en handleidingen met studenten kunnen delen
 • Genereer ideeën en publiceer ze in de wiki, zodat mensen er meer suggesties aan kunnen toevoegen
 • Werk als handboeken
 • Tutorials en instructies
 • U kunt e-maildiscussies presenteren in een wiki.
 • Werkt als een weblog voor CEO’s, managers en werknemers

Waarom heb je wikisoftware nodig?

Er zijn veel voordelen. Laten we er enkele verkennen.

Doorzoekbare inhoud 🔍

Met Wiki-software kunnen mensen eenvoudig gearchiveerde informatie terugvinden met een ingebouwde zoekmachine.

Daarom zullen gebruikers er geen problemen mee hebben om er toegang toe te krijgen, zelfs als je er heel veel informatie in stopt. Maar om dat mogelijk te maken, moet je informatie in een leesbaar en appropriate formaat ordenen, waardoor het voor mensen toegankelijker wordt om te zoeken naar datgene waarover ze willen lezen.

Effectieve samenwerking

Wiki bevordert samenwerking waarbij elk lid binnen uw crew kan bijdragen, zijn kennis kan delen en zich kan inspannen om de inhoud als geheel te verbeteren.

Aan de andere kant bieden niet-wiki-oplossingen je deze luxe niet, omdat alleen de persoon die de inhoud plaatst of de aan hem toegewezen editor de inhoud alleen kan bewerken.

Kwaliteitscontrole 💯

Als uw redacteur een fout heeft gemaakt in een doc, kunnen anderen in uw crew of gemeenschap dit onmiddellijk corrigeren. Op deze manier wordt de fout niet opgemerkt door eindgebruikers die mogelijk in verwarring raken over een specifieke instructie die uw zakelijke aanwezigheid kan belemmeren.

Gedecentraliseerde besluitvorming 🤔

Met een wiki kunt u gedecentraliseerde actie ondernemen op uw documenten, waarbij mensen beslissingen kunnen nemen die u later kunt bekijken.

Het is beter dan elke keer toestemming te vragen aan een gecentraliseerde besluitvormer die mogelijk geen tijdgebonden beslissingen neemt.

Genoeg theorie, het is nu showtime!

Er is veel open-source en commerciële wikisoftware die u op uw server kunt installeren. Koop een cloud-VM naar keuze en installeer een van de volgende oplossingen.

Wiki.js

Wiki.js is krachtige open-source wikisoftware die documentatie tot een plezierige rit maakt dankzij de intuïtieve interface. Het is compatibel met MariaDB, PostgreSQL, MySQL, SQLite of MS-SQL Server en werkt vrijwel op elk platform. Wiki.js draait op Node.js, wat razendsnelle prestaties levert.

U krijgt de flexibiliteit om het uiterlijk van uw documentatie aan te passen by way of de donkere of lichte modus. Maak de wiki privé, openbaar of een combinatie van beide, afhankelijk van wat jij denkt dat goed is. Het maakt op intelligente wijze gebruik van beschikbare bronnen, of het nu een krachtige VM of Raspberry Pi is.

Wiki.js is eenvoudig binnen enkele minuten te installeren by way of stapsgewijze handleidingen. Het biedt uitgebreide modules die u kunt in- en uitschakelen op foundation van de behoeften als u het over functies heeft. Voor authenticatie heeft het ingebouwde authenticatie, inclusief wachtwoordherstel en zelfregistratiemogelijkheden.

U kunt ook authenticatieservices van derden integreren, zoals GitHub, Google, Microsoft, Auth0, LDAP, Okta en meer, samen met 2FA. Het heeft de populaire markdown-editor met een werkbalk en een stay preview, een eenvoudig te gebruiken WYSIWYG-editor die niet-techneuten kunnen gebruiken, en gewone HTML om vooraf opgemaakte pagina’s te importeren.

Wiki.js introduceert ook inhoudmigratie met behulp van WikiText, in tabelvorm en een voor REST/GraphQL geoptimaliseerde editor. U kunt inhoudswijzigingen volgen, versies vergelijken om het verschil te zien, terugkeren naar de vroegere standing, of zelfs verwijderde pagina’s herstellen of een paginaversie exporteren. Het is beschikbaar in meer dan 40 talen en ondersteunt ook native RTL-talen.

U kunt media-items beheren, de afbeeldingen bewerken, codes markeren, diagrammen genereren, wiskundige uitdrukkingen weergeven en video en audio toevoegen. Wiki.js wordt geleverd met een ingebouwde zoekmachine en ondersteunt zoeken in de cloud, Elasticsearch en andere zoekmachines zoals Sphinx, Manticore, enz.

Maak een back-up van inhoud met GitHub, Azure DevOps, GitLab, DigitalOcean Areas, Google Cloud Storage, Dropbox, Field, Google Drive, enz.

Installeer wiki.js op VM, Docker, Kubernetes of vooraf gebouwde cloudimages van DigitalOcean en AWS.

DokuWiki

De zeer veelzijdige DokuWiki is open-source en staat bekend om zijn eenvoud en effectiviteit bij het documenteren. Het heeft geen database nodig en wordt zowel door ontwikkelaars als gebruikers gewaardeerd vanwege de leesbare en zuivere syntaxis. Andere punten die in het voordeel zijn van DokuWiki zijn eenvoudig onderhoud, integratie en back-up.

Het wordt ook geleverd met ingebouwde authenticatieconnectoren en toegangscontroles, waardoor het nog nuttiger is voor bedrijven. De levendige gemeenschap van DokuWiki heeft veel plug-ins bijgedragen voor meervoudig gebruik dan een traditionele wiki. U kunt eenvoudig nieuwe pagina’s toevoegen en deze snel bijwerken.

De ontwikkelaars hebben DokuWiki ontworpen als een effectief hulpmiddel voor samenwerking en het bijhouden van alle aangebrachte wijzigingen. De verschillende gebruiksscenario’s van DokuWiki zijn:

 • Softwarehandleiding
 • Kennis foundation
 • Privé notitieboekje
 • CMS – intranet
 • Projectwerkruimte

DokuWiki biedt u veel voordelen, zoals installatiegemak, minder systeemvereisten, veel extensies, ingebouwde toegangscontrole, ondersteuning voor meer dan 50 talen en apparaatonafhankelijkheid. Het maakt een eenvoudige configuratie mogelijk en biedt veel sjablonen en plug-ins.

Als je DokuWiki in de cloud nodig hebt, kun je Kamatera proberen, dat installatie met één klik biedt en je de optie geeft om te hosten in 13 datacenters over de hele wereld.

MediaWiki

MediaWiki is in 2002 gemaakt door senior wetenschappers. Het is open-source en free of charge wikisoftware die duizenden websites, organisaties en bedrijven ondersteunt. Het bevat populaire wiki’s zoals Wikipedia, Wikimedia Commons, Wiktionary en nog veel meer.

MediaWiki helpt kennis te verzamelen, te organiseren en vervolgens kennis voor iedereen beschikbaar te maken. De software program is krachtig, uitbreidbaar, betrouwbaar en meertalig. Het is geschreven in PHP, waardoor het gemakkelijk is om ermee aan de slag te gaan op de LAMP-stack. Het wordt al jaren op grote schaal ingezet; het is nu een van de meest robuuste wiki-oplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn.

MediaWiki wordt geleverd met handige functies en organisatieopties die het een uitstekende keuze maken voor de zakelijke wiki. U heeft de mogelijkheid om deze aan te passen met behulp van sjablonen en om meer functionaliteiten toe te voegen door handige extensies te installeren.

Voor MediaWiki-hosting kunt u het A2-platform proberen.

XWiki

Nog een open-source wiki-oplossing voor je: XWiki, geschreven in Java. Je kunt het gebruiken als wiki van de eerste generatie of als wiki van de tweede generatie. Wiki’s van de eerste generatie zijn voornamelijk bedoeld voor samenwerking op het gebied van inhoud, terwijl wiki’s van de tweede generatie bedoeld zijn voor het maken van samenwerkende webapps.

De voorbeelden van de tweede generatie kunnen blogs zijn die informatie communiceren en deze organiseren met boards en tags. Dergelijke platforms stellen deelnemers in staat waardevolle onderwerpen te bespreken en taakbeheeroplossingen te bevorderen voor het creëren en distribueren van taken die verband houden met projecten. XWiki beschikt over een intuïtieve en robuuste WYSIWYG-editor samen met wiki-syntaxis.

De kernontwikkelaars en de XWiki-gemeenschap bieden u 600 extensies, waaronder plug-ins, thema’s, skins, macro’s en applicaties. Van beheer tot samenwerking, het levert alles naadloos op, zodat u van uw documentatie een groot succes kunt maken.

Boekenstapel

Een eenvoudig platform om informatie op te slaan en te organiseren met behulp van BookStack.

Een van de USP’s van BookStack is de eenvoud; de pagina-editor bevat een eenvoudige interface met WYSIWYG. U kunt de inhoud opdelen in drie echte groepen: pagina’s, hoofdstukken en boeken. Alle inhoud in BookStack is doorzoekbaar in deze drie groepen en op boekniveau zelf.

Houd de documentatie verbonden door elke paragraaf rechtstreeks te linken. Configureer BookStack op foundation van uw specifieke gebruikssituatie en wijzig de logo-, naam- en registratievelden. Daarnaast kunt u de zichtbaarheid van het systeem wijzigen en ervoor kiezen om het openbaar te bekijken of niet.

BookStack wordt mogelijk gemaakt door het PHP-framework Laravel, met MySQL als database. Het resultaat is dat, welke VM u ook gebruikt, de prestaties nauwelijks een probleem zullen zijn. Naast krachtige koppelings- en zoekfuncties beschikt u ook over sortering tussen boeken, beeldbeheer en paginarevisies.

Met behulp van het machtigings- en rollensysteem kunt u indien nodig ook acties en inhoud vergrendelen. Dankzij hun group kunt u uw voorkeurstaal instellen, zoals Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Japans, Russisch, Duits, Nederlands, enz.

Ben jij een Markdown-fan?

Goed nieuws!

BookStack ondersteunt het naast stay previews van alles wat u in uw documentatie schrijft. U kunt er ook mee integreren met authenticatieproviders zoals Okta, LDAP, Google, Slack, GitHub en AzureAD.

Gollem

Als je een lokale frontend en een goede API wilt, is Gollum je maatje.

Nee, ik heb het niet over de ‘Gollum’ uit Lord of the Rings.

In plaats daarvan is deze Gollum een ​​eenvoudige en door Git aangedreven wiki-oplossing voor documentatie. De pagina’s kunnen op de door u gewenste manier in mappen worden ingedeeld.

U kunt ook andere inhoud toevoegen, zoals PDF’s, kop- of voetteksten, afbeeldingen, enz. Gollum-pagina’s kunnen in verschillende typen markeringen worden geschreven, en welke wijziging uw editorsysteem ook aanbrengt, kan onmiddellijk zichtbaar zijn. U kunt pagina’s ook in meerdere versies weergeven en terugzetten.

Gollum is compatibel met GitHub-wiki’s en ondersteunt hoogwaardige functionaliteiten zoals UML-diagrammen, annotaties met CriticMarkup, wiskunde met MathJax, omleidingen, macro’s, RSS-feed, citatie, BibTeX en meer. Het werkt op Unix-achtige systemen, maar je kunt het ook op Home windows gebruiken met JRuby.

Overzicht

Define wordt beschouwd als een van de snelste wiki-oplossingen voor groeiende bedrijven. Hiermee kunt u prachtige pagina’s met veel functies maken en is het ook compatibel met markdowns. Deze software program is gemaakt met behulp van Node.js en React, zodat u de voordelen ervan kunt bedenken, zoals hoge snelheid, betere prestaties en eenvoudiger programmeren.

Voor bestandsopslag ondersteunt het de AWS S3- of S3-compatibele objectopslag.

Conclusie

Als u een klein of middelgroot bedrijf of zelfs een grote onderneming heeft, kunt u een kennisbank creëren, eraan samenwerken en uw klant op de hoogte stellen van uw producten. En dit alles is mogelijk met behulp van een wiki-oplossing die hierboven is besproken.

Kies dus de oplossing die u vindt en die functies heeft die u kunt gebruiken, zodat u een stap verder kunt gaan om uw klanten nog beter van dienst te zijn.

Als je nog niet klaar bent om voor een zelfgehoste oplossing te gaan, kun je ook gehoste wikiplatforms proberen.

Rate this post
Leave a Comment